donderdag 4 juni 2009

"Europa Reiseland, wir geben uns die Hand"

De titel is een zin uit een liedje dat ik op de middelbare school ooit met Duits moest zingen samen met de rest van de klas. In mijn herinnering gaat dit over een Europa waarin jongeren willen reizen en de tekstschrijver zich afvraagt waarom er grenzen zijn voor bepaalde mensen. Een reislustige blik in het midden jaren '90. Een tijd waar grungemuziek zijn hoogtij al had gevierd, 2unlimited hard op weg was om 18 miljoen platen te verkopen en Beverly Hills 90210 nog wel een aantal seizoenen zou doorgaan.

Toen was ik nog jong én onbezonnen en vandaar dat ik ook nog niet mocht stemmen. Maar vandaag wel en wel voor Europa! Nu sta ik op het punt om naar het stemhokje te gaan, maar ik ben er nog niet helemaal uit. Uit de test van éénvandaag kwam een lijst met partijen waar ik, in de voorgelegde stellingen, de meeste overeenkomsten mee vertoonde. op nummer 3: Neweuropeans, een partij die zich in elk land verkiesbaar stelt. Op nummer 2: D66 en op 1: GroenLinks. Wat moet je hier nou mee?

Ik ben me snel nog even gaan verdiepen in de verschillende partijen. D66 was de eerste partij waar ik wat onderzoek naar ging doen, omdat ik daar eigenlijk vrij weinig van weet en omdat ik Femke Halsema, het gezicht van GroenLinks niet echt weet te waarderen. (niet dat die in het Europese parlement zou komen, maar toch).
De mensen van D66 zijn sociaal-liberaal...klinkt als een ideale combinatie. Democratisch, vooruitstrevend, maar wel gelijkheid voor iedereen, ook in de verdeling van de welvaart. Ontwikkeling en vooruitgang stimuleren, maar wel omkijken naar hen die niet kunnen meekomen in deze beweging. Ze zien heil in een democratisch Europa en de mogelijkheden die dat biedt. Ze hebben mij bijna overtuigd, maar ik ben natuurlijk niet zo makkelijk in te pakken en dus ging ik ook nog de Groene Linkse partij bekijken.
Ze hebben zeer goede standpunten aangaande het groene, wat toch meer hun stokpaardje is dan het linkse. Toch minder overtuigend dan D66 vond ik, omdat hun aandacht voor een beter milieu de andere standpunten overstemt.
Dan de Neweuropeans: eigenlijk bestaat hun programma gewoon uit richtlijnen voor een nieuw Europa waarin iedereen zich kan vinden. Een democratische staat. Het goede van hen is dat in hun partij vertegenwoordigers vanuit allerlei landen zijn en zij minder last hebben van nationalistische gevoelens. Hun ideeën hebben denk ik wel veel raakvlakken met D66, maar dan meteen een stap verder op Europees niveau, want D66 blijft natuurlijk wel een partij die ook Nederland vertegenwoordigt.
Tenslotte nam ik nog even een kijkje op de site van de ChristenUnie. Mijn calvinistische geweten klaagde mij aan en vond dat ik niet achteloos aan deze partij voorbij kon gaan. In mijn lijstje van éénvandaag eindigde ze op een voorlaatste positie net boven de PVV. Dit belooft niet veel goeds...en die belofte wordt ingelost. Ten eerste is de ChristenUnie samen met de SGP. Ik zal verder niet uitweiden over de SGP, maar ik zal er niet snel op stemmen en volgens mij is het enige dat de twee partijen bindt het op de Bijbel gefundeerde politieke gedachtegoed. Maar ik zette mij hierover heen en klikte gretig verder op de website. Via het keuzemenuutje standpunten kom ik bij standpunten EP2009. HAH! lach ik, want ze hebben welgeteld 4 punten opgesteld met in totaal 4 alinea's tekst. Ze zijn natuurlijk tegen een Europese Superstaat en hoeven niet te betogen waar ze voor staan, behalve dan dat ze tegen zijn. Maar bij het lezen van de eerste zinnen van het eerste punt 'Beschermen' zakt mijn broek al af. (Het feit dat ik in mijn onderbroek zit, maakt de situatie wel een beetje ongemakkelijk). Maar zeg nou zelf:

Er zijn grenzen aan Europa. Turkije ligt niet in Europa, dus kan het ook geen EU-lid worden. De EU moet pal staan voor de veiligheid van Israël, want dat land heeft het al moeilijk genoeg.

Dit soort argumentatie dacht ik alleen bij de PVV tegen te komen. Misschien dat ze daarom ook elkaar ook opvolgden onderaan mijn lijstje. Ten eerste zijn de grenzen van Europa niet heel erg éénduidig en wat volgens mij de meest algemene opvatting is, is dat het deel(tje) van Turkije tot aan de Bosporus in Europa ligt. (Dit moet ik nog even verifiëren bij mijn geofiele huisgenoot). En dan het statement over Israël! Ongelooflijk. Wat een redenering zeg...(het is dat ik geen broek meer aan heb, want anders zakte er nog eentje af)...het land heeft het al moeilijk genoeg? Inderdaad die Palestijnen hebben het zo lekker makkelijk in hun hermetisch afgesloten habitat. Daarnaat staat de VS wel pal voor de veiligheid van Israël, dus denk ik dat er beter een bijdrage geleverd kan worden voor de oplossing van het probleem dan doormiddel van emotionele argumenten mee te huilen met het zielige Israël.

Aanvankelijk had ik het over waar ik op ga stemmen. Nou het is duidelijk waar ik niet op ga stemmen namelijk: PVV en CU/SGP, maar ook niet op de VVD uiteraard. Ik twijfel tussen D66 en de Neweuropeans (de laatste is ook wel een goede bandnaam is trouwens).

Zal mijn kosmopolitische alter-ego het winnen van mijn Nederlandsche hart?

5 opmerkingen:

Jefta Varwijk zei

als je als politieke partij kan klinken als een rock band, vind ik toch wel erg aantrekkelijk.

Philip Fountain zei

zelfde gedachtengang bij mij, ook CU uitgecheckt en vond ze uitermate kortzichtig en egoistisch, toch niet echt een soort christen die ik wil zijn...
uiteindelijk groenlinks, op hun kijk dat we IEDEREEN moeten helpen, en zijn ook heel erg pro kunst en cultuur.
vind dat we zo rijk zijn in nederland, dat andere minder rijke landen daar van moeten profiteren

Unknown zei

Begrijp ik goed dat je de libelle kiescoach nog niet hebt gedaan? Vind je het gek dat je dan nog zweeft? Groet, Jantina (mede namens Tim, Truus, Jan und Julia)

Djim zei

Goed verhaal Philip, fijn dat de socialist in je het wint van de christen.
En Jantina wat geweldig dat je de namen nog kent! Hahaha(ik moest serieus mieters hard lachen)

Unknown zei

He, het wordt tijd voor een nieuw verhaal.....